Kralj Edip (Sofoklo)

Kralj Edip (Sofoklo)

Bilješke o piscu:
Grčki tragičar;napisao je preko 120 drama...
On je unio neke novine u antičko pozorište i dramu,te je to doveo do savršenog oblika.Sofoklovi likovi i motivi aktuelni su na svim svjetskim pozornicama i danas, i predstavljaju dio opće kulture i obrazovanja.

-Vrijeme radnje: Antička Grčka.
-Mjesto radnje: Grad Teba.
-Vrsta djela: Drama(tragedija).
-Likovi: 
*Kralj Edip : radoznao,istinoljubiv,hrabar,pametan...
*Jokasta: vjerna,brižna,dobra...
*Kreont : dobar,pametan,pošten vladar,snalažljiv...
*Tiresija: istinit,ne trpi uvrede,ne želi razbjesniti vladara,slijepi prorok.

Kratak sadržaj : 
Svijet u Edipovim očima postaje drugačiji i oholiji zbog novih događaja koji su zadesili grad Tebu. On saznaje nove stvari za koje smatra da nisu istinite.. Ali istina je ustvari ovakva:
*Kralj u Tebi,Laj,dobi sina sa svojom ženom Jokastom. Bili su prezadovoljni dok nisu čuli proročanstvo vezano za njihovo dijete,a ono govori da će njihov sin ubiti oca i oženiti se sa svojom majkom i imati sa njom djecu. Zgrozili su se čuvši to,te kralj odluči da ubije to dijete prije svega. Ne mogavši da učini to sam,sina predade njegovom najodanijem podaniku koji je bio pastir. Sažalivši se na dijete,pastir ga odvede jako daleko u Kiteron gdje ga predade nekom čovjeku. 
Dijete je dobilo ime Edip,te je usvojen od strane kralja Poliba i njegove žene Merope . Dok je Edip rastao,počeo je da saznaje više informacija o sebi,a jedna od njih je bila i priča o proročanstvu . Kako nije želio da se proročanstvo ostvari,on kreće na dug put od kuće,a ustvari vraća se u svoj rodni kraj gdje nekom malom svađom ubija kralja Laja.Odmah zatim i otkriva zagonetku Sfinge ,te dobija prijestolnicu i oženi se Jokastom.
Prolazili su dani,ali taj grad je zahvatila kuga,pa Edip šalje brata Jokastinog,Kreonta,u Delfi da sazna nešto o zarazi. Proročanstvo iz Delfa objavljuje da se treba naći ubojica kralja Laja kako bi se teba oslobodila te zaraze. Kada se sazna istina o kralju Edipu,njegova majka i žena tj. Jokasta se objesi,a on sam sebi iskopa oči  a Kreont postaje kralj i protjera Edipa iz grada.*

Tema : Velika tragedija u gradu Tebi.
Ideja: Sudbinu ne možemo promijeniti,nju sami gradimo i ne trebamo joj se prepuštati.
Najbolji dio: Edip bježi od porodice kako bi ih spasio od užasne sudbine . 


Primjedbe