"Aulularia" - Plaut

"Aulularia"
O piscu: 
Plaut je rođen oko 254.god. p.n.e.Bio je najveći rimski pisac komedija,te se smatra da je napisao oko 100 komedija od kojih su sačuvane samo 21.
U svojim djelima piše o građanskom životu ljudi,ali unosi i elemente grube komike,lakrdije,te kao i vođe svih intriga predstavlja robove.
Umro je negdje oko 184.god. p.n.e.

Književni rod : drama
Vrsta djela : komedija

Kratak sadržaj:
Starac Euklion čuva blago koje je sakrio u kućno ognjište.Iako je imao lonac pun blaga,on se ipak pretvarao da je siromah,te misleći da je svak otkrio njegovu tajnu,pravi razne spletke.
Radnja se razvija u trenutku kada mu dođe prijatelj Megador koji želi da oženi Euklionovu kćer,Fedru.Iznenađen time, starac,pomišlja da prosac zna za njegovo blago i da hoće da mu ga ukrade,pa pristaje na udaju krćeri  samo pod uslovom da ne mora davati miraz.
Taj isti dan je svadba,pa Megador šalje robove Euklionu kako bi sve pripremili.Naravno,došli su i kuhari koji raspravljaju o svojim kuharskim loncima ne znajući da ih starac promatra misleći da pričaju o njegovom loncu sa blagom. On ih onda protjeruje iz kuće sav uplašen.  Naime,jedan rob ( Strobil ) čuje sve o blagu i krene za Euklionom ne bi li saznao gdje se lonac nalazi.Strobil nalazi blago i odlazi u kuću Likonida,koji mu oduzima lonac i vraća ga starcu. U ovoj kući doznajemo i to da je Likonid zaljubljen u Fedru, te da je ona trudna sa njim,pa otkazuju vjenčanje sa Megadorom.
Kraj ove priče nije sačuvan,ali smatra se da ima sretan završetak.

Tema: Euklionova žudnja za bogatstvom.
Ideja: Uvijek trebamo sačuvati svoj obraz,obraz cijele porodice, a ne misliti samo na sebe. I ne trebamo nikada pasti pod kontrolu materijalnog uživanja.
Likovi :
Euklion: pohlepan,sebičan,grub,sumnjičav,nepovjerljiv.
Megador: darežljiv,ljubazan,nježan.
Fedra: mlada djevojka pod kontrolom oca,nježna i zaljubljena
Likonid:dobar,plemenit,zaljubljen,pošten
Strobil:pomalo sebičan,ali ipak poštuje vladara,strpljiv

Primjedbe